به گزارش پیام خانواده دکتر سیده معصومه طباطبایی(پژوهشگر و مولف حوزه زنان و خانواده و مدرسه حوزه و دانشگاه) در مورد موانع ازدواج جوانان و پیامدهای آن، با برنامه«ترنج» گفتگو کرد.
ترنج: آنچه ازدواج را نسبت به گذشته متفاوت کرده چیست و چه موانعی در این تحولات موثر هستند؟
طباطبایی: برخی مولفهها به صورت مستقیم تاثیر در باورهای افراد و فرهنگ و تصمیم گیریها دارند. در این دنیایی که همه چیز به صورت هوشمند در دسترس است رسانهها به طور مستقیم در باورها و سلیقهها و ایده آلهای جوانان و خانوادهها تاثیرگذارند، در گذشته تصمیم گیری برای ازدواج هم برای خانوادهها و هم برای خود فرد بسیار آسان بود و به صورت سنتی خانواده برای ازدواج فرزند خود اقدام میکرد و تسهیلگری در این مسئله اتفاق میافتاد و دوستان و آشنایان توقعات کمتری داشتند؛ اما اکنون با توجه به این که نگاه افراد نسبت به پیرامون خود تجمل گرانه یا ایدهآل گرانه است از تصمیمات شخصی فرد گرفته تا تصمیماتی که خانواده برای ازدواج میگیرند و از مرحله انتخاب تا مراحل بعدی متاسفانه نگاهها ایده آل گرا شده و واقع گرا نیستند. گاهی خانواده توقعاتی از طرف مقابل دارند که شاید اگر بازنگری نسبت به داشتههای خود کنند خودشان آنها را ندارند و آرزو دارند فرزندانشان داشته باشند.
ترنج: آیا تفاوت سنی زوجین یکی از معیارهای مشخص ازدواج است؟
طباطبایی: به طور کلی در مورد سن چند نوع سن وجود دارد؛ یک سن تقویمی که بر اساس سالروز تولد و در شناسنامهها است و دیگری سن عقلی و مولفه سوم سن عاطفی است آنچه اهمیت دارد توازن این سن هاست؛ اما در تصمیم گیری ازدواج، توازن سن عقلی و عاطفی بسیار اهمیت دارد و برخی روانشناسان معتقدند که سن تقویمی در تصمیم گیری شاید آنقدر اثر گذار نباشد، باید مولفه فرهنگ را در این زمینه در نظر بگیریم، در فرهنگ برخی مناطق کشور تفاوت سنی و اینکه خانمها سن کمتری نسبت به آقایان داشته باشند نظرات مختلف است. برای این که توازن بین سن عاطفی و عقلی مشخص شود لازم است به مشاور مراجعه شود و تستهایی از هر دو طرف گرفته میشود تا ببینند هر کدام از افراد در بحث مسئولیت پذیری و نقشی که در خانواده به عنوان همسر باید ایفا کنند این توازن نسبت به شرایط روحی و فردی آن شخص وجود دارد یا نه، تا بر اساس آن تصمیم بگیرند.
ترنج: به تعویق افتادن ازدواج چه تبعات فردی دارد؟
طباطبایی: بحث مسئولیت پذیری در این انتخاب مهم و اثرگذار زندگی بسیار اهمیت دارد و معمولاً برخی افراد که تمایل به ازدواج ندارند دچار دوگانگی هستند؛ از طرفی احساس میکنند باید ازدواج کنند اما بحث مسئولیتپذیری و ترس و واهمه از پذیرفتن این مسئولیت بزرگ مانع از این میشود که به موقع و به هنگام این تصمیم را بگیرند و وارد عرصه جدید زندگی شوند. تبعات این مسئله در گام اول به خود فرد برمی گردد و اعتماد به نفس و عزت نفس شخص پایین میآید و تبعات روانی برای فرد دارد و همچنین تبعات اجتماعی متعددی شامل حال او میشود.