به گزارش پیام خانواده آلودگی هوا دست از سر کلانشهرها بر نمی دارد و به یاری همیشگی در روزهای سرد سال تبدیل شده است، نیمه دوم سال که از راه می رسد تا می خواهی از هوای خنک و پاییز رنگارنگ و زیبا لذت ببری، ناگهان آلودگی هوا سر بر می آورد و نفست را به شماره می اندازد، در این شرایط هراس والدین را فرا میگیرد؛ به خصوص مادرانی که شاغل هستند چون میدانند که تعطیلی مدارس به ویژه در مقطع ابتدایی پای ثابت مثلا راهکارهای کاهش آلودگی هوا است، تازه اینجا مشکلات آنها شروع می شود که فرزندانشان را کجا بگذارند، یک گام آنطرف تر هم مادرانی هستند که کودکان مهدکودکی دارند که آنهم خود معضلی است چون این مراکز هم با آلودگی هوا تعطیل میشوند.
اما مساله این است که آیا تعطیلی ها تاثیری در کاهش آلودگی هوا دارد؟ شرایط که جواب منفی را نشان میدهد، چون حتی برخی مادران مجبور می شوند فرزندشان را به محل کار خود ببرند و این یعنی بی نتیجه ماندن تصمیم بر تعطیلی، این شرایط مصداق ضرب المثل معروف هم پیاز را خورد هم کتک را است.
رییس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست در رابطه با تداوم آلودگی هوا در بسیاری از کلانشهرهای کشور طی چند روز اخیر اظهار داشت: هر ساله در آستانه ورود به نیمه دوم سال که با پدیده قابل انتظار وارونگی دمایی و مسئله آلودگی هوا مواجه می شویم، طی بخشنامهای، ادارات کل محیط زیست استان ها ملزم میشوند تا ضمن مرور تکالیف دستگاههای اجرایی در قانون هوای پاک و تقویت هماهنگیها و برنامهریزی، با کنترل منابع انتشار آلایندههای هوا در راستای کاهش آلودگی هوا تلاش کنند.
داریوش گلعلیزاده افزود: طی چند روز اخیر شاهد بودیم که با توجه به ایجاد وارونگی دمایی و بروز آلودگی هوا در اکثر کلانشهرهای کشور، کارگروههای شرایط اضطرار آلودگی هوای استان تشکیل و به استناد دستورالعمل ابلاغی، برخی از محدودیتها از جمله تعطیلی مدارس و دانشگاهها در کلانشهرهای اصفهان، تهران و اهواز در دستور کار قرار گرفت که تداوم این شرایط، خسارتهای غیرقابل جبرانی به سلامت شهروندان و اقتصاد کشور وارد میکند و این موضوع بسیار نگران کننده است.
رییس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست افزود: برای برون رفت از وضعیت موجود، ضرورت دارد تا ضمن اتخاذ تدابیر لازم، نسبت به انجام راهکارهای عاجل و اضطراری اقدام کرد و این سازمان در راستای کاهش آسیبپذیری شهروندان در مواجهه با آلودگی هوا و پیشگیری از ورود به شرایط بحران آلودگی هوا، طی ابلاغیهای به تمام ادارات کل حفاظت محیط زیست استان و دستگاههای اجرایی ذیربط، متذکر شد تا با هماهنگی و همافزایی ظرفیتهای موجود در سطح هر استان، پایش و نظارت بیشتری در جهت کنترل منابع انتشار آلایندهها اعمال کنند.
وضعیت امروز هوا نتیجه انباشت تکالیف انجام نشده در دو تا سه دهه اخیر است اما دولت سیزدهم برنامه های خوبی را برای برون رفت از این شرایط در دست تهیه و اجرا دارد.
گلعلیزاده ضمن تشکر از اقدامات و پیگیریهای وزارت کشور بیان کرد: وزارت کشور نیز به عنوان نهاد هماهنگ کننده، مراتب را به تمام استانداران و شهرداریهای کلانشهرها ابلاغ کرده و پیگیریهای لازم را به عمل آورده است. در همین راستا، تمام دستگاه های اجرایی ملی ذیربط، مسئول پیگیری و نظارت بر اجرای امور از طریق ادارات استانی خود بوده و ادارات کل حفاظت محیط زیست استان نیز مکلف شدهاند، ضمن انجام تکالیف اجرایی و نظارتی خود، به عنوان دبیرخانه کارگروه کاهش آلودگی هوای استان، اجرای مصوبات را پیگیری کرده و گزارش عملکرد سازمان های مکلف را به صورت هفتگی تهیه و به سازمان ارسال کنند.
رییس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست خاطرنشان کرد: به رغم این که وضعیت موجود کیفیت هوا به دلیل انباشت تکالیف انجام نشده در طی دو سه دهه گذشته است اما با توجه به پیگیریهای انجام شده در دولت سیزدهم، برنامههای خوبی در خصوص ارتقای کیفیت انواع سوخت، ارتقای استاندارد آلایندگی خودروهای تولیدی، توسعه و نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی با اولویت برقی، از رده خارج کردن خودروها و موتورسیکلت های فرسوده و همچنین توسعه نیروگاه های تجدید پذیر تهیه شده و در دست انجام است.
به گزارش ایرنا از روابط عمومی سازمان حفاظت محیط زیست، گلعلیزاده گفت: سازمان حفاظت محیط زیست ضمن توجه به اقدامات اضطراری، به عنوان ناظر بر حسن اجرای قانون هوای پاک، به طور مستمر، اجرای تکالیف قانون هوای پاک را به عنوان راهکارهای اصلی و دائمی کاهش آلودگی هوا از طریق دستگاه های اجرایی ذیربط پیگیری می کند و گزارش عملکرد را در اختیار ریاست جمهوری و نهادهای نظارتی قرار می دهد.
وی ضمن تشکر از همراهی و مشارکت همیشگی مردم یادآور شد: انجام به موقع معاینه فنی خودروها و موتورخانهها، همچنین مصرف بهینه انرژی، علاوه بر کاهش آلودگی هوا، از نظر اقتصادی نیز برای شهروندان منفعت ایجاد میکند، همچنین استفاده بیشتر از ظرفیت خدمات الکترونیک برای حذف سفرهای غیر ضروری برون و درون شهری و استفاده از حمل و نقل عمومی، اقدام موثری است در در برون رفت از وضعیت فعلی است.