به گزارش پیام خانواده؛ دکتر فاطمه محمدی نصرآبادی در گفتوگویی به عنوان یکی از مجریان طرح سبد غذایی مطلوب و مقرون به صرفه، اظهار کرد: مبنای تعیین خط فقر، حداقل دستمزد در بیشتر کشورهای دنیا و سبد غذایی مطلوب و مقرون به صرفه برای هر کشور بر پایه بافت و ویژگیهای منحصربه فرد کشور تدوین شده است و معمولا این سبدها به صورت ادواری بازنگری میشوند.
وی ادامه داد: در تدوین سبد غذایی مطلوب فرض بر این است که سبد غذایی مطلوب مبتنی بر گروههای غذایی و مواد غذایی، زبان مشترک و قابل فهم را در راستای برقراری هماهنگی بین سه متولی اصلی امنیت غذایی (مردم، جامعۀ علمی و سیاستگذاران) فراهم میکند. مهمترین ویژگی مواد غذایی سبد مطلوب این است که مواد غذایی باید منعکسکننده الگوی واقعی مصرف غذایی اکثریت جامعه باشد.
نصرآبادی با بیان اینکه کمیت و کیفیت مواد غذایی انتخابشده باید بهگونهای باشد که تأمینکننده نیازهای تغذیهای و سلامت تمام اقشار جامعه به تفکیک گروههای سنی و جنسیتی باشد و با توجه به ترکیب هرم جمعیتی کشور تنظیم شود و منطبق با الگوی تولید، عرضه و فرهنگ مصرف جامعه باشد، گفت: در سال ۱۳۹۲ انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور و دانشکده علوم تغذیه و رژیمشناسی دانشگاه علوم پزشکی تهران با استفاده از دادههای بررسی مصرف دهه ۱۳۸۰ و ترازنامههای غذایی سالهای ۱۳۸۱ تا ۱۳۸۸ و پایه قرار دادن ترازنامۀ غذایی سال ۱۳۹۰ و احتساب ترکیب جمعیتی کشور براساس سرشماری آماری سال ۱۳۸۵، اقدام به تدوین سبد مطلوب غذایی کردند. با در نظر گرفتن دو عامل میزان انرژی مورد نیاز هر زیر گروه جمعیت (به تفکیک سن و جنس) و همچنین درصد هر زیرگروه از کل جمعیت کشور، متوسط انرژی مورد نیاز جمعیت ایران در سال ۱۳۹۲ برابر ۲۳۸۱ کیلوکالری برآورد شد، در حالی که مقدار تامین شده از سبد (۲۵۷۳ کیلوکالری) حدود ۲۰۰ کیلوکالری بالاتر از مقدار مورد نیاز بود.
وی تصریح کرد: در بازنگری سبد غذایی مطلوب ۱۴۰۲، با توجه به افزایش بار بیماریهای غیرواگیر ناشی از اضافه وزن و چاقی در ایران و بر پایه اجماع متخصصان تغذیه سراسر کشور زیر نظر دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی مقرر شد که میزان انرژی تامین شده از سبد به میزان مورد نیاز برآوردشده برای متوسط جامعه و نه بالاتر از آن باشد.
ـ جدول مقدار مورد نیاز، مقدار و درصد نیاز سرانه تأمین شده از سبد غذایی مطلوب به انرژی و مواد مغذی کلیدی:
ـ جدول مقادیر پیشنهادی مواد غذایی سبد غذایی مطلوب جامعۀ ایرانی و انرژی و مواد مغذی آن، سال ۱۴۰۲: