به گزارش پایگاه خبری پیام خانواده؛ کشورهای در حال توسعه در پایان نشست گروه بریکس و پس از تهدید آمریکا به وضع تعرفه های اضافی بر کشورهای گروه عضو این گروه، با اظهارات لولا داسیلوا رئیس جمهور برزیل که گفت جهان دیگر نیاز به امپراتور ندارد، اتهام «ضدآمریکایی» بودن این گروه را رد کردند.
دونالد ترامپ کشورهای عضو این گروه را متهم کرد که آنها ضد آمریکایی هستند و از این رو روز گذشته اعلام کرد که تعرفه 30 درصدی بر تمام محصولات وارداتی از جمهوری آفریقای جنوبی وضع شده است. وی علاوه بر این، در نامهای به قاسم جومارت توکایف، رئیس جمهور قزاقستان نیز از وضع تعرفه 25 درصدی بر هر کالای قزاقستانی صادراتی به ایالات متحده از اول ماه آگوست خبر داد. او تصمیم مشابهی علیه برخی دیگر از کشورها اتخاذ کرد.
نامه مشابهی نیز به انور ابراهیم، نخست وزیر مالزی ارسال شد که در آنها وضع تعرفه 25 درصدی بر کالاهای مالزیایی از اول آگوست 2025 ذکر شده بود.
ترامپ همچنین از اعمال تعرفه 35 درصدی بر تمام محصولات وارداتی از صربستان و بنگلادش، تعرفه 30 درصدی بر کالاهای بوسنی و هرزگوین و تعرفه 32 درصدی بر کالاهای اندونزی خبر داد. به گفته رئیس جمهور آمریکا، این اقدامات با هدف کاهش کسری تجاری و ایجاد تعادل در روابط اقتصادی با این کشورها انجام میشود.
علاوه بر این، ایالات متحده از اول آگوست 2025، تعرفه 40 درصدی بر تمام محصولات لائوس و میانمار اعمال خواهد کرد.
رئیس جمهور آمریکا در نامههایی به رهبران این کشورها، تهدید کرد که اگر آنها عوارض خود بر کالاهای آمریکایی را افزایش دهند، ایالات متحده نیز به تناسب، عوارض خود را حتی به بالاتر از 40 درصد افزایش خواهد داد.
در همین حال یک منبع آگاه اعلام کرد دولت ترامپ قصد ندارد همان گونه که تهدید کرده به سرعت تعرفه 10 درصدی اضافی را بر کشورهای عضو بریکس اعمال کند، اما اگر این کشورها سیاست های ضد آمریکایی را اتخاذ کنند، این اقدام صورت خواهد گرفت.
در پایان نشست سران بریکس در ریودوژانیروی برزیل، لولا داسیلوا در پاسخ به پرسش خبرنگاران درباره تهدیدهای تعرفه ای ترامپ گفت: جهان تغییر کرده است. ما دیگر امپراتور نمی خواهیم.
او از جانب کشورهای این بلوک اذعان کرد بریکس از کشورهایی تشکیل شده که می خواهند راه دیگری برای سازماندهی جهان از دیدگاه اقتصادی پیدا کنند. من فکر می کنم به همین دلیل که بریکس برخی افراد را ناراحت و ناخرسند می کند.
این در حالی است که دونالد ترامپ در ماه فوریه به کشورهای عضو بریکس هشدار داده بود که در صورت تلاش برای تحت تاثیر قرار دادن دلار در بازارهای جهانی، تعرفه 100 درصدی را بر این کشورها اعمال خواهد کرد. برزیل نیز به عنوان رئیس دوره ای بریکس، از تلاش ها برای پیشبرد طرح ایجاد یک واحد پولی مشترک برای انجام معاملات توسط کشورهای عضو این گروه که سال گذشته پیشنهاد آن مطرح شده بود، عقب نشینی کرد.
اما رئیس جمهور برزیل بار دیگر در پایان نشست بریکس، دیدگاه خود در این باره که تجارت جهانی نیازمند جایگزینی برای دلار آمریکاست، تکرار کرد و گفت: جهان باید راهی بیابد تا روابط تجاری از دلار عبور نکند.
وی خاطرنشان کرد آشکار است که ما باید درباره این کار دقیق و پاسخگو باشیم. بانک های مرکزی ما باید با یکدیگر گفتگو و تعامل کنند. این اقدام تا زمان نتیجه گیری و جمع بندی، تدریجی خواهد بود.
رئیس جمهور برزیل، همچنین در یک کنفرانس مطبوعاتی در پایان اجلاس رهبران گروه بریکس در ریودوژانیرو، اعلام کرد که قصد دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، برای اعمال تعرفههای تجاری برای شرکای بریکس، اقدامی بیمعنی و غیرمسئولانه است. وی گفت: «من فکر نمیکنم که رئیس جمهور کشوری به بزرگی ایالات متحده، مسئولیتپذیر یا جدی باشد که صلح را در اینترنت تهدید کند. چنین اقداماتی از سوی دولت ایالات متحده "یک اشتباه بزرگ و یک تصمیم غیرمسئولانه" است.»
وی تاکید کرد که برزیل «دخالت یا قیمومیت از هیچکس» را نمیپذیرد و آمریکاییها باید «درباره زندگی خودشان نظر داشته باشند، نه ما».
رهبر برزیل پیش از این در شبکه اجتماعی ایکس هم یادآور شد که حفاظت از دموکراسی در برزیل کار برزیلیها است. او نوشت: «ما یک کشور مستقل هستیم. ما دخالت یا قیمومیت از هیچکس را نمیپذیریم. ما نهادهای قوی و مستقلی داریم. هیچکس بالاتر از قانون نیست. بهخصوص کسانی که آزادی و حاکمیت قانون را تهدید میکنند.»
اما سایر اعضای بریکس با ظرافت بیشتری در برابر تهدیدات ترامپ واکنش نشان دادند.
رئیس جمهور آفریقای جنوبی در جمع خبرنگاران اظهار کرد گروه بریکس قصد رقابت با هیچ قدرت دیگری را ندارد و برای دست یابی به یک توافق تجاری با آمریکا ابراز اطمینان کرد.
مائو نینگ، سخنگوی وزارت امور خارجه چین در باره تهدید ترامپ به اعمال تعرفه مضاعف تاکید کرد که تعرفه ها نباید به عنوان ابزاری برای فشار و اجبار باشد، بریکس به دنبال همکاری برد- برد است و هیچ کشوری را هدف قرار نمی دهد. وی پیشتر گفته بود سیاست محافظتی واشنگتن در قبال کشورهای عضو بریکس و شرکای آنها بیهوده است.
سخنگوی کرملین نیز اظهار کرد همکاری روسیه با کشورهای عضو بریکس برمبنای دیدگاه مشترک جهانی است و هرگز علیه هیچ کشور سومی نیست.
ترامپ روز دوشنبه اعلام کرده بود که قصد دارد 10 درصد تعرفه مضاعف علیه کشورهایی که از سیاستهای بریکس حمایت میکنند، اعمال کند و افزود که هیچ استثنایی برای اجرای این قانون وجود نخواهد داشت.
در همین حال دیمیتری مدودف، معاون رئیس شورای امنیت روسیه یادآور شد که تهدیدهای دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، مبنی بر اعمال تعرفههای 10 درصدی برای کشورهای حامی سیاست های بریکس، نشانهای از اقتدار رو به رشد این گروه و مسیر درست توسعه آن است.
مدودف شب گذشته در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «مسلماً گروه بریکس در حال کسب اقتدار و اعتبار است. ترامپ اعلام کرده که هر کشوری که از سیاستهای بریکس حمایت کند، مشمول تعرفههای 10 درصدی اضافی خواهد شد. بنابراین، ما همه کارها را درست انجام داده و در جهت درستی در حال حرکت هستیم.»
در همین حال کارولین لویت، سخنگوی کاخ سفید شب گذشته، دوشنبه، اعلام کرد که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا بر این عقیده است که گروه بریکس به دنبال تضعیف منافع ایالات متحده است و از این جهت باید مهار شود.