به گزارش پیام خانواده مریم بهادری یکی از افرادی است که برای نگهداری از پدر به خدمات مراکز مراقبتی احتیاج دارد. پدرش دوسال پیش سکته کرده و از آن پس با وجود انجام فیزیوتراپی و درمانهای لازم نتوانسته روی پاهایش بایستد: «بارها تصمیم گرفتیم که از مراکز مراقبت در منزل یک مراقب استخدام کنیم اما متأسفانه هزینه این مراکز بسیار زیاد است. پدرم مستمری بگیر است. ماهانه حدود 3 میلیون و 500 هزار تومان دریافت میکند، درحالی که حقوق یک مراقب، نه یک بهیار و نه حتی یک کمک بهیار برای 6 روز در هفته حضور شبانه روزی ماهانه 4 میلیون و 500 هزار تومان تا 4 میلیون و 700 هزار تومان است.
البته برای عقد قرارداد 6 ماهه باید یک پایه حقوق هم به حساب مرکز نگهداری واریز کنیم. با وجود این، این مراقب حتی نمیتواند سرم یا سوند نصب کند و ما برای نصب سرم و سوند هم باید هزینهای حدود 200 هزار تومان بهصورت جداگانه به پرستار بپردازیم.»
مهراد زینالی اما یکی از افرادی است که برای مادرش یک مراقب استخدام کرده است میگوید: «متأسفانه برخی از این افراد آموزش لازم را ندیدهاند. اولین مراقبی که برای نگهداری از مادرم آمده بود وظایفش را بدرستی انجام نمیداد. حتی یکبار که سرزده به خانه مادرم رفتم با جاسیگاری پر و فضایی پر از دود سیگار مواجه شدم.اینکه آن خانم بدون مراعات حال مادرم هرگونه که دوست داشت رفتار میکرد مرا بشدت شوکه کرده بود. موضوع را به شرکت گزارش دادم و آنها بسرعت یک مراقب جایگزین فرستادند. گمان میکردم که شرکتها نیروی کاملاً تأیید شده و واجد صلاحیت اعزام میکنند اما این طور نبود
دکتر احمد دلبری، متخصص طب سالمندی معتقد است:« هزینههایی که برای این مؤسسات تعریف شده با درآمد سالمندان و بازنشستگان تناسب و همخوانی ندارد و بخش اعظمی از این گروه حتی توان پرداخت همان تعرفهای را که وزارت بهداشت اعلام کرده، ندارند. در دنیا بخش عمدهای از این هزینهها توسط سرویسهای بیمه تکمیلی پرداخت میشود. همچنین سیاستهای تشویقی مانند معافیت مالیاتی برای فرزندانی که از والدین سالمند خود مراقبت میکنند، اعمال میشود. همینها باعث شده سالمندان براحتی دوران سالمندی را سپری کنند. اما متأسفانه در کشور ما با وجود اینکه در برنامه پنجم توسعه آورده شده که بازنشستگان نیز مانند کارمندان باید از خدمات بیمه تکمیلی برخوردار باشند بیشتر بازنشستگان ما از این خدمات محروم هستند. از سوی دیگر تنها 46 درصد سالمندان کشور از حقوق و مستمری بازنشستگی برخوردارند.»
محمد شریفی مقدم، دبیرکل خانه پرستاران معتقد است: «اگر از هم اکنون به فکر تهیه زیرساختهای مناسب برای ارائه خدمات نباشیم در آیندهای نه چندان دور با بحران سالمندی مواجه خواهیم شد. او به «ایران» میگوید: «در کشورهای توسعه یافته اروپا و امریکا سیستم سلامت شفاف است و برای افرادی که داخل نظام ارجاع قرار می گیرند، هزینههای درمان رایگان است. در واقع این کشورها با بیمه تکمیلی مشکل شهروندان خود را رفع کردهاند.»
معمولاً مراقبان از روی ناچاری به این شغل روی میآورند. «شریفی مقدم با بیان اینکه بیشتر مؤسسات خدمات در منزل نیز وضعیت مالی مناسبی ندارند و در آستانه تعطیلی قرار گرفتهاند، میگوید: «معمولاً هر سه طرف یعنی خانواده سالمند، مرکز مراقبت و نگهداری و همچنین فرد مراقب، ناراضی هستند اما اگر خدمات این مراکز بیمه شده، زیرساختهای لازم فراهم شود خدمت بزرگی به سالمندان صورت می گیرد. همچنین از تحمیل هزینههای اضافه بهنظام بهداشت و سلامت کشور پیشگیری خواهد شد./ایران
کد خبر: 1843
تاریخ انتشار: ۱۲ اسفند ۱۳۹۹ - ۰۱:۴۹
- چاپ
پیام خانواده- متخصصان هشدار دادند سالمندان و افراد دارای بیماریهای زمینهای بیشتر از سایرین در معرض خطر هستند. در شرایطی که بیش از 8 میلیون نفر از جمعیت کشور را سالمندان تشکیل میدهند و حدود 20 درصد این جمعیت سالمندانی هستند که به مراقبت و نگهداری نیاز دارند مسئولیت فرزندان و نهادهای حمایتی در حفظ حیات این قشر از جامعه بیش از پیش افزایش یافت.