برنامه چراغ

پیام خانواده - برخی می‌گویند بحث حجاب و عفاف را از منظر برون‌دینی تبلیغ کنیم، چرا که جوانان دین‌گریز هستند. این حرفِ بسیار نادرستی است.

به گزارش پیام خانواده، برنامه «چراغ» این هفته میزبان نجمه فرزانه، کارشناس فرهنگی و  فارغ التحصیل رشته علوم قرآن و حدیث از دانشگاه تهران بود. وی دارای 20 سال سابقه فعالیت فرهنگی و مذهبی، مدیرکانون فرهنگی غدیر کرج و از مدیران مجموعه‌های مردمی که  فعالیت‌های فرهنگی و جهادی زیادی را به خصوص برای بانوان جوان انجام می‌دهند، بود.

فرزانه با اشاره به اینکه مشکلات ناشی از کم‌کاری و بد مسئولیتی برخی از مسئولان جمهوری اسلامی، منجر به نارضایتی مردم و بدبینی آنها نسبت به دین شده، گفت: با تمام تفاسیری که بیان می‌شود، این امر به منزله دین‌گریزی جوانان جامعه نیست، هر چند تعداد بسیار اندکی از آنها به دلیل عناد و لجبازی با حجاب مخالفند. بنابراین باید دین را با ادبیاتی نوین و امروزی و از زوایای مختلف علمی و تاریخی و بر اساس کارکردهای دین در زندگی برای جوانان تبیین کرد. در این صورت بی‎تردید مفید و مؤثر خواهد بود.

وی افزود: برخی می‌گویند بحث حجاب و عفاف را از منظر برون‌دینی تبلیغ کنیم، چرا که جوانان دین‌گریز هستند. این حرفِ بسیار نادرستی است. با تجربه بیش از دو دهه فعالیتم در بین جوانان این جامعه، می‌توانم به صراحت بگویم که جوانان تشنه معارف ناب و حقیقت هستند. دین هم همان حقیقت ناب است، منتها نحوه انتقال مفاهیم دینی و شکل ارائه آنهاست که اهمیت دارد.

فرزانه خاطرنشان کرد: حجاب و پوشش دینی، دستور خالق ماست و سر تا پای وجود آدمی نیازمند خالق است، خالقی که مدبر و علیم و خبیر است. دستورات دینی برای تمام برهه‌ها و زمان‌ها و برای تمامی انسان‌ها دارای حکمت و هدفی است و محدود به زمان و مکان خاصی نیست. در مسأله پوشش نیز همین طور است؛ اینگونه نیست که 1400 سال پیش خداوند دستوری بدهد و امروز تاریخ انقضایی داشته باشد. معضلی که امروز در پوشش برخی بانوان وجود دارد،‌ ناشی از این است که منافع و برکات این پوشش درست تبیین نشده است، همچنان که حضور بسیاری از بانوان در مناسبات و مراسمات مذهبی، با وجود اینکه حجاب درستی ندارند، خود حاکی از این است که مکتب ناب اسلام را قبول دارند، اما به دلیل عدم آگاهی، پوشش متعارف و اسلامی را ندارند که باید به آنها در شناخت این بُعد از دین هم کمک کرد، اما متأسفانه در برخی موارد مشاهده می‌شود که در همین هیئت‌های مذهبی برخورد مناسبی با این اشخاص صورت نمی‌گیرد.

این کارشناس فرهنگی با اشاره به خطبه‌ای در نهج‌البلاغه مشهور به خطبه متقین گفت: در یکی از خطبه‌های نهج‌البلاغه معروف به خطبه متقین، یکی از شیعیان امیرالمؤمنین علیه‌السلام از ایشان می‌خواهند که متقین را توصیف کند. امام بیش از 100 وصف را بیان می‌کنند؛ اما نکته مهم اینجاست که اولین وصف را درباره ویژگی‌های کلام معرفی کرده، می‌فرماید سخن گفتن سه مؤلفه دارد: سخن بی عیب و نقص، دوم سخن خوبی که خوب هم بیان شود و سومین ویژگی اینکه آن سخن با نیت خوب گفته شود. اگر این سه نکته رعایت شود، بی‌تردید سخن ما اثرگذار خواهد بود. به عبارتی اهمیت مهارت‌های ارتباطی و کلامی در تبلیغ دین را می‌رساند.

وی با تصریح بر اینکه باید بین انسان، دین و اهل‌بیت پیوندی قلبی و عمیق شکل بگیرد تا بتواند در مسیر دین بفهمد و بماند، گفت: جوانان ما، پیغمبر و امام زمان را دوست دارند و همیشه در مراسمات و مناسبات مذهبی حضوری ملموس و بارز دارند. اگر این جوانی که عاشق امام زمانش است، بداند که امامش او را چگونه دوست دارد، آیا خودش را ملتزم به رعایت نمی‌کند؟ قطعاً رعایت می‌کند. وقتی پیامبر می‌فرماید خدایا به زنان عفیف امت من رحمت و غفران عطا کن. یا در دعایی از امام زمان می‌فرمایند: خدایا من برای زنان امتم حیا و عفت را می‌خواهم، حاکی از این است که ایشان زنان را به رعایت حیا و عفت سفارش کرده‌اند.

فرزانه با اشاره به اینکه در فرهنگ بی‌بند و باری که فرهنگ بیگانه دائم در حال تبلیغ آنست، زنان بی‌حجاب فقط قربانی‌اند، افزود: در تبلیغ صحیح دین و بحث حجاب، علاوه بر متولیان و مسئولان فرهنگی، خانواده‌ها، دغدغه‌مندان فرهنگی و مردمی و رسانه‌ها به نوعی نقش دارند. اگر هر یک از آحاد جامعه به عنوان یک مسلمان در هر نقش و جایگاهی که هستند به عنوان مادر، معلّم، مسئولان، خصوصاً مسئولان فرهنگی وظایف خودمان را انجام دهیم، مطمئناً نتیجه بهتری خواهیم گرفت.

این کارشناس فرهنگی در بخشی از سخنانش اشاره کرد: ما زمانی می‌توانیم مدعی ظهور امام زمان باشیم که بستر و زمینه را برای ظهور ایشان فراهم کنیم. پس اگر بخواهیم زمینه را فراهم کنیم، نمی‌توانیم بی‌تفاوت باشیم و باید برای امر به معروف و نهی از منکر به شیوه صحیح و منطقی و با رفتار محبت آمیز نه تُند تلاش کنیم و آموزش ببینیم. به عبارتی تفکر فرد به چالش کشیده شود. چه بسا یک تلنگر و یک جمله حکیمانه و سنجیده، سرنوشت و مسیر آن فرد را تغییر دهد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 1 =