به گزارش پیام خانواده صنایع در یک تقسیم بندی شامل بزرگ، متوسط و کوچک هستند که در این بین مفهوم صنایع کوچک در جوامع مختلف متفاوت است و هر کشوری براساس معیارهایی هم چون نیروی کار بکارگرفته شده و میزان گردش مالی اقدام به تعریف این سه دسته از صنایع کردهاند.
به عنوان نمونه در آمریکا واحدهای کمتر از ۵۰۰ نفر پرسنل و در آلمان ۱۰ تا ۴۹۹ نفر را صنایع و شرکت های کوچک می نامند؛ در ایران نهادهای مختلف تعاریف متفاوتی از این صنایع ارائه کردند در این بین بانک مرکزی ایران کسب و کارهای زیر ۱۰۰ نفر نیروی کار را به عنوان واحدهای کوچک و متوسط تعریف کرده است.
در کردستان تعداد واحدهای با اشتغالزایی افزون بر ۱۰۰ نفر ۲۵ واحد است و به عبارتی بیش از ۹۵ درصد واحدهای صنعتی دارای پروانه بهره برداری در استان را واحدهای کوچک و متوسط با اشتغالزایی کمتر از ۱۰ نفر، ۱۰ تا ۴۹ نفر و ۵۰ تا ۹۹ نفر تشکیل داده است.
از مجموع واحدهای مذکور حدود ۵۲ درصد واحدهای صنعتی دارای پروانه بهره برداری در استان واحدهای با اشتغالزایی کمتر از ۱۰ نفر است و بیشتر این واحدها هم در شهرک ها و نواحی صنعتی مستقر هستند.
در ۸۵۱ شهرک و ناحیه صنعتی موجود در کشور افزون بر ۱۰۰ هزار قرارداد منعقد و بیش از ۵۰ واحد صنعتی در آنها به بهره برداری رسیده و زمینه اشتغال بالغ بر یک میلیون نفر را فراهم کرده است.
اشتغال افزون بر ۱۰ هزار نفر در ۲۰ شهرکها و نواحی صنعتی استان
به گفته مدیرعامل شرکت شهرک های صنعتی کردستان هم؛ در ۲۰ شهرک و ناحیه صنعتی موجود در این استان یک هزار و ۵۶۹ قرارداد با متقاضیان منعقد شده و از این تعداد هم اکنون ۷۱۵ واحد به بهره برداری رسیده و مابقی هم در حال اجرا است.
حمیدرضا امانی اضافه کرد: میزان اشتغالزایی واحدهای به بهره برداری رسیده در شهرک های صنعتی استان ۱۰ هزار و ۷۶۲ نفر است و تاکنون هم ۲۶ هزار میلیارد ریال برای راه اندازی این واحدها در شهرک صنعتی استان سرمایه گذاری شده است.
وی اظهار کرد: با توجه به اینکه هر یک از صنایع مستقر در شهرک ها و نواحی صنعتی استان ظرفیت ها و مبنای کاری متفاوتی دارند بنابراین آمار و عدد خاصی از میزان جمع تولید آنها را در اختیار نداریم.
بیشترین شهرک و ناحیه صنعتی کردستان در سنندج به عنوان مرکز استان واقع شده است شهرک صنعتی سنندج یک ۵۷ هکتار، سنندج سه ۱۲ هکتار و سنندج چهار هم ۲۹۰ هکتار مساحت دارند.
شهرک های صنعتی سنندج یک و سه از اواسط دهه ۷۰ به بعد احداث و فعال شدند و شهرک صنعتی سنندج چهار(سرنیجانه) که حدود چهار سال از بهره برداری از آن می گذرد هنوز واحد تولیدی در آن فعال نشده است.
۶ ماهه دوم سال جاری آغاز اشتغال در شهرک سنندج چهار
مدیرعامل شرکت شهرک های صنعتی کردستان در ارتباط با شهرک سرنجیانه به خبرنگار ایرنا گفت: این شهرک در ۲ فاز تعریف شده که یک فاز آن با مساحت ۷۰ هکتار آماده بهرهبرداری کامل و اراضی آن هم به متقاضیان واگذار شده است.
امانی بیان کرد: اجرای ۲ پروژه زیرساختی مهم این شهرک شامل پروژه آبرسانی و جاده دسترسی آن به دلایل متعددی در سنوات گذشته هم چون کمبوداعتبار به تاخیر افتاد.
وی با بیان اینکه اجرای این ۲ پروژه جزو اولویت های شرکت قرار داده شد و تکمیل آنها سرعت پیدا کرد، افزود: براساس آخرین برآورد انجام شده پروژه تامین آب این شهرک که ۹۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد اواخر شهریور سال جاری و پروژه جاده دسترسی هم تا پایان مهر ماه به بهره برداری می رسند.
به گفته مدیرعامل شرکت شهرک های صنعتی کردستان در فاز نخست شهرک سرنجیانه ۲۰۰ قرارداد واگذاری انجام شده است و ۸۰ واحد هم اکنون در حال ساخت و ساز هستند و طراحی و اجرای فاز دوم این شهرک صنعتی هم جزو برنامه های سال جاری این شرکت است.
با اجرای این ۲ پروژه زیرساختی مهم که سد راه فعالیت بسیاری از متقاضیان در این شهرک شده بود، شروع عملیات احداث از سوی این افراد هم زده می شود و بتدریج شاهد اشتغال و جذب نیرو در این واحدها هم خواهیم بود.
لزوم توانمندسازی شهرکها و نواحی صنعتی استان
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کردستان در گفت وگو با خبرنگار ایرنا یکی از ظرفیت های استان برای رونق تولید و اشتغال را وجود شهرک ها و نواحی صنعتی خواند و اظهار کرد: در سال های گذشته بخشی از ظرفیت های موجود در این شهرک ها به دلیل عدم حمایت و توجه های لازم رشد پیدا نکرده است.
علی نوری با اشاره به اینکه تعدادی از واحدهای مستقر در شهرک های صنعتی استان در وضعیت راکد و نیمه فعال قرار دارند، افزود: یکی از اولویت های ما در بخش اقتصادی استان توجه و حمایت از تولیدکنندگان و مانع زدایی در مسیر تولید است.
وی یادآور شد: در راستای توانمندسازی شهرک های صنعتی و توسعه متوازن و عدالت محوری می طلبد از ظرفیت سرمایه گذارانی از کشورهای ارمنستان و ترکیه نیز استفاده شود.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کردستان با اشاره به اینکه بر مسائل و موضوعات اثرگذار در امر افزایش تولید و اشتغال تمرکز خواهند کرد، افزود: در این راستا با اجرای طرح دوشنبه های تولید هر هفته از تعدادی واحد تولیدی بازدید و مسائل و مشکلات آنها را احصا می کنیم و در همین روز هم جلسه ستاد تسهیل و رفع موانع تولید را با حضور دستگاه های اجرایی و واحدهای مشکل دار تشکیل می دهیم.
واحد تولیدی نیرو پردازان زانا زاگرس تولیدکننده سیم و کابل روکشدار در شهرک صنعتی سنندج یک مستقر است در این واحد برای ۴۰ نفر به طور مستقیم اشتغال ایجاد شده است.
ضرر مالی یک میلیارد ریالی قطعی برق به یک واحد تولیدی
مدیرعامل شرکت نیرو پردازان زانا زاگرس سنندج در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: در شرایط کنونی واحدهای تولیدی با مشکلات زیادی مواجه هستند و یکی از مهمترین آنها قطعی برق است.
وریا زاهدی پور بیان کرد: از تیر ماه سال جاری به دلیل نوسانات و قطعی برق فعالیت شیفت بعدازظهر واحد خود را که از ساعت ۱۴ و ۳۰ دقیقه تا ساعت ۲۲ بود را به ساعت ۲۲ تا ۶ بامداد انتقال دادیم.
وی ادامه داد: براساس برآورد انجام شده قطعی برق در ماه یک میلیارد ریال هزینه اضافی را بر واحد تولیدی ما تقبل کرده است و هیچ نهاد و ارگانی هم برای جبران این ضرر مالی از ما حمایت نکرده است.
مدیرعامل شرکت نیرو پردازان زانا زاگرس سنندج با اشاره به اینکه دستگاه های دولتی نباید به واحدهای تولیدی به عنوان منبع درآمدی نگاه کنند، گفت: واحدهای تولیدی به شیوه های متعدد با ادارات امور مالیاتی، تامین اجتماعی، سازمان صمت و شرکت شهرک های صنعتی و شرکت توزیع نیروی برق درگیر هستند.
زاهدی پوری یادآور شد: اگر دستگاه های متولی و مجری فعالیت های تولیدی و صنعتی در استان وظیفه خود را به نحو احسن انجام دهند بی شک هم تولید و هم اشتغال رشد پیدا می کند.
وی با اشاره به اینکه اجرای فاز توسعه واحدنیروپردازان زاگرس منجر به ایجاد اشتغال برای حدود ۹ نفر دیگر خواهد شد، اظهار کرد: تجهیزات مربوط به فاز توسعه را خریداری و چند سال گذشته برای این مهم افزون بر ۱۰ میلیارد ریال هزینه کردیم ولی تاکنون نتوانسته ایم آنرا راه اندازی کنیم.
با توجه به آمار موجود بیشترین بار اشتغال ایجاد شده در واحدهای صنعتی بر دوش صنایع کوچک استان است که تعداد زیادی از آنها هم توسعه فعالیت و در نتیجه بکارگیری تعداد بیشتر نیروی انسانی را در برنامه کاری خود دارند.
صنایع کوچک به ویژه در استان های کمتر توسعه یافته ای هم چون کردستان نیاز به حمایت ویژه ای دارند و در حال حاضر این واحدها با مشکلات زیادی از جمله نبود سرمایه درگردش و سخت گیری پرداخت تسهیلات از سوی بانک ها و تامین مواد اولیه مواجه هستند.
به دلیل جایگاه و اهمیت صنایع کوچک روز ۲۱ مرداد در تقویم کشورمان به نام" حمایت از صنایع کوچک" نامگذاری شده است.