کد خبر: 13743
تاریخ انتشار: ۸ خرداد ۱۴۰۳ - ۱۵:۰۹
تروئیکای اروپا

با نزدیک شدن به موعد گزارش جدید آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره برنامه صلح آمیز هسته ای ایران، گمانه زنی‌ها درباره این گزارش و تصمیمات شورای حکام افزایش یافته است. غربی ها و تروئیکای اروپایی شورای حکام باید به تجربه‌های گذشته فکر کرده و تصمیم بگیرند

به گزارش پیام خانواده  با انتشار گزارش محرمانه جدید دبیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی و نزدیک شدن به نشست آینده شورای حکام، گمانه زنی‌ها برسر تصمیم تروئیکای اروپایی در نشست جدید شورای حکام که از روز ۱۴ خرداد آغاز می‌شود، روزافزون شده است.

این گزارش پس از آخرین تصمیم شورای حکام مبنی بر صدور قطعنامه‌ای مخرب و غیرسازنده برعلیه کشورمان در آبان ۱۴۰۱ از اهمیت زیادی برخوردار است. غربی‌ها و به خصوص سه کشور اروپایی به خوبی می‌دانند که صدور هر قطعنامه‌ای بر علیه کشورمان در شورای حکام با پاسخ محکم و شدیدتر ایران روبرو خواهد شد. برای درک این موضوع، کافی است به واکنش‌ پشیمان کننده جمهوری اسلامی ایران به آخرین قطعنامه این شورا در سال ۱۴۰۱ توجه شود، واکنشی که باعث شد شورای حکام تا مدت‌ها مسیر تهدید را کنار بگذارد و تعامل با ایران را انتخاب کند.

اکنون نیز در حالی برخی زمزمه‌ها در خصوص تلاش‌هایی برای صدور قطعنامه بر علیه ایران در نشست آتی شورای حکام مطرح شده است که اختلافات میان کشورهای غربی در این خصوص بالا گرفته است. براساس گزارش‌های منابع غربی، هرگاه تروئیکای اروپایی (فرانسه، انگلستان و آلمان) از صدور قطعنامه بر علیه ایران سخن می‌گوید، دیگر بازیگران موثر و البته مخالف ایران بر سابقه واکنش‌های متقابل و فعالانه جمهوری اسلامی ایران و بالا بودن هزینه‌ها تاکید دارند.

به نظر می‌رسد تهدید به صدور قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام و گزارش‌های غیرفنی آژانس علیه کشورمان به دلایل سیاسی برای تاثیر گذاری بر انتخابات ریاست جمهوری و اعمال فشار در مسیر مذاکرات در حال انجام برای امتیازگیری بیشتر صورت می‌گیرد.

رویترز: آمریکایی‌ها نمیخواهند به ایران بهانه بدهند اما اروپایی ها به دنبال قطعنامه هستند

خبرگزاری رویترز در گزارشی در روز ۲۴ می مدعی شد: ایالات متحده نمی خواهد در نشست های اخیر هیئت مدیره آژانس بین المللی انرژی اتمی به دنبال قطعنامه دیگری علیه ایران باشد. قبل از آخرین مورد، در ماه مارس، قدرت های اروپایی فرانسه، بریتانیا و آلمان، موسوم به تروئیکای اروپایی (E۳) با واشنگتن در مورد اینکه آیا به دنبال راه حلی هستند یا خیر به توافق نرسیدند.

رویترز همچنین اشاره دارد: استدلال اصلی مقامات آمریکایی این است که مانند گذشته به ایران بهانه ای برای پاسخ دادن به فعالیت های هسته ای اش ندهند. تنش ها در خاورمیانه به ویژه با ادامه عملیات نظامی(جنگ ظالمانه) اسرائیل در غزه افزایش یافته است. اسرائیل و ایران ماه گذشته برای اولین بار به یکدیگر حمله کردند و اسرائیل بارها تهدید به حمله به تاسیسات هسته ای ایران کرده است.

رویترز مدعی است، استدلال اصلی مقامات آمریکایی این است که مانند گذشته به ایران بهانه ای برای پاسخ دادن به فعالیت های هسته ای اش ندهند.

رویترز در مقابل به نقل از یک دیپلمات اروپایی عنوان کرد: «قطعنامه قطعی آماده شده است. دیگران تأیید کردند که تروئیکای اروپایی پیش نویسی را آماده کرده است اما آن را به اعضای هیئت مدیره ارسال نکرده است. ما باید با این قطعنامه جلو برویم. آمریکایی ها مشکل هستند و در گفتگوهایمان ما به هر کاری برای متقاعد کردن آنها ادامه می دهیم.»

وال استریت ژورنال: شکاف در غرب، پیروزی بزرگ ایران

روزنامه وال استریت ژورنال نیز در گزارشی در همین زمینه عنوان داشت: ایالات متحده بر خلاف دفعات قبل و فشاری که پیش از هر نشست شورای حکام اعمال می داشت، تعدادی دیگر از کشورها را نیز برای رای ممتنع در این نشست تحت فشار قرار داده است.

این رسانه مشهور آمریکایی می افزاید: انگلیسی ها و فرانسوی ها به واشنگتن از قصد خود برای قطعنامه ای تند برعلیه ایران گفته‌اند.

وال استریت ژورنال خاطر نشان کرد: اگر قطعنامه احتمالی شورای حکام به شکست بیانجامد، این یک پیروزی بزرگ برای تهران در عرصه دیپلماسی خواهد بود و نشان دهنده فروپاشی اتحاد غری برای فشار بر ایران است.

اگر قطعنامه احتمالی شورای حکام به شکست بیانجامد، این یک پیروزی بزرگ برای تهران در عرصه دیپلماسی خواهد بود و نشان دهنده فروپاشی اتحاد غرب برای فشار بر ایران است.

صادرکنندگان قطعنامه نقره داغ می‌شوند

در سال های پس از خروج غیرمتعهدانه آمریکا از برجام، علی رغم سعه صدر و عدم اراده جدی دولتمردان دولت سابق، کشورمان تا مدت ها، همچنان به تعهدات خود در برجام وفادار بوده و امیدوار به سازوکارهای بی فایده‌ای همچون اینتسکس و امیدوار به اراده اروپایی ها برای الزام آمریکا به اجرای تعهدات خود در برجام، از حقوق قانونی خود برای عدم پایبندی به توافق شکست خورده سال ۲۰۱۵ موسوم به برجام استفاده نکرد. با نمایان شدن نقش بیهوده تروئیکای اروپایی و عدم اراده جدی در میان آنها برای بازگرداندن طرف آمریکایی به توافق برجام و بی عملی آنها، کشورمان به تدریج و در طی زمانی طولانی تعهدات خود را پله به پله کاهش داد که در چنین شرایطی شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی تحت فشار طرفین غربی و اروپایی اقدام در خرداد ماه ۱۳۹۹ اقدام به صدور قطعنامه ای برعلیه کشورمان کرد.

این قطعنامه در شرایطی صادر گردید که در طی قریب به دو سال خروج آمریکا از برجام و شانه خالی کردن این کشور از تعهدات خود در این توافق و قطعنامه ۲۲۳۱ سازمان ملل متحد، اعضای شورای حکام و بالاخص سه کشور اروپایی هیچ توبیخی را متوجه طرف آمریکایی نکرده و تلاشی جدی برای احیا توافق را درپیش نگرفتند.

با ادامه این روند مخرب از سوی طرفین اروپایی مجلس شورای اسلامی قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم ها را که پیش تر در دستور کار مجلس قرار داشت را پس از ترور شهید محسن فخری زاده با قید دو فوریت در آذرماه ۱۳۹۹ به تصویب رسانده و این قانون از اسفند همان سال اجرایی شد.

بر اساس قانون راهبردی برای لغو تحریم‌ها، دولت ایران ملزم به از سرگیری غنی سازی ۲۰ درصدی اورانیوم، افزایش ذخایره غنی شده، کاهش سطح بازرسی های آژانس و توقف اجرای تعهدات فراپادمانی شد. مصوبه ۹ ماده ای مجلس شورای اسلامی البته با مخالفت رئیس جمهور دولت دوزادهم و وزیر خارجه و دیگر دولتمردان آن دولت همراه شد ولی ماده آخر این مصوبه که پیش بینی برخورد قانونی با امتناع کنندگان از اجرای این قانون را در خود جای داده بود تبدیل به یک ضمانت اجرا در این خصوص شد و در نهایت مسئولان اجرایی را به اجرای قوانین مصوب توسط خانه ملت مجاب کرد.

با روی کار آمدن دولت سیزدهم و تغییر جهت کلی سیاست خارجی کشورمان و اتخاذ رویکرد عزت‌مندانه در تعامل با آژانس و همچنین طرفین مذاکرات هسته ای، کشورمان در هر اقدام سازنده ای را با پاسخ سازنده و هر اقدام مخربی همچون قطعنامه های خرداد ۱۴۰۱ و آبان ۱۴۰۱ را با پاسخی محکم تر جواب داد.

اتخاذ رویکرد سیاسی و غیر فنی در گزارشات آژانس در سال ۱۴۰۱ و طرح ادعاهای واهی درباره برخی از سایت های ادعایی و عدم اشاره آژانس به حل و فصل اختلافات ادعایی که نهایتا به دو قطعنامه شورای حکام در خرداد ماه و آبان ماه ۱۴۰۱ منتهی شد، در همان دوره با پاسخی شدید تر از سوی کشورمان روبرو گشت.

آمریکایی ها به خوبی این نکته را دریافت کرده اند که پاسخ ایران به هر اقدام مخربی از سوی شورای حکام شدیدتر از پیش است و به همین دلیل به دنبال افزایش تنش با ایران در زمانی که تنها چند ماه به انتخابات ۵ نوامبر باقی مانده نیستند

دولت سیزدهم پس از قطعنامه شورای حکام در ۲۶ آبان ۱۴۰۱، با اعلام آغاز تولید اورانیوم ۶۰ درصد در مجتمع راهبردی فردو، به کارگیری ماشین‌های پیشرفته IR-۶ به جای سانتریفیوژهای نسل اول، تجهیز سالن B فردو با هشت زنجیره جدید و همچنین، گازدهی به دو زنجیره جدید ماشین های پیشرفته در نطنز و اقدامات مهمی از این قبیل نشان داد که هیچ اقدام مخربی را بی پاسخ نخواهد گذاشت. آژانس و طرف‌های اروپایی نیز به وضوح این را دریافته اند که هر عملی از سوی آنان عکس العملی شدیدتر از سوی ایران را خواهد داشت این به این معنا است که اقدامات سازنده با پاسخ سازنده تر و دوستانه تر از سوی کشورمان مواجه و اقدامات غیر فنی، سیاسی و مخرب منجر به واکنش شدیدتر ایران خواهد شد.

با این اعلام سازمان انرژی اتمی در سال ۱۴۰۱، شورای حکام در رویه ای متفاوت از قبل وعلی رغم جنگ روانی غربی ها بر سر ادعای غنی سازی ۸۴ درصدی، در اجلاس اسفند ۱۴۰۱ هیچ قطعنامه ای را بر علیه ایران به تصویب نرساند.

غربی ها به دنبال چه هستند؟

در طی جنگ روانی غرب بر علیه برنامه صلح آمیز هسته‌ای ایران، هر یک از طرفین غربی نقشی را برعهده می گیرد، تحولات ماه های آینده در جهان به خصوص در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، انتخابات ریاست جمهوری ایران و تحولات مربوط به جنگ ظالمانه اسرائیل بر علیه مردم غزه در کنار سایر مولفه ها شرایط پیچیده ای را در مسیر مذاکرات هسته ای و همچنین تعامل و رفتار متقابل ایران و آژانس در برابر هم فراهم آورده است.

از یک سو بنابر اذعان رویترز، آمریکایی ها به خوبی این نکته را دریافت کرده اند که پاسخ ایران به هر اقدام مخربی از سوی شورای حکام شدیدتر از پیش است و به همین دلیل به دنبال افزایش تنش با ایران در زمانی که تنها چند ماه به انتخابات ۵ نوامبر باقی مانده نیستند، از سویی دیگر غربی ها در نمایش جدید خود با ایفای نقش پلیس بد توسط طرفین اروپایی دو هدف مهم را در سر می پرورانند.

آنان از سویی با فشار بیشتر در مسیر مذاکرات و برنامه هسته ای ایران به دنبال امتیاز گیری بیشتر در زمانی هستند که شاید توافق در دسترس طرفین باشد و از سویی دیگر به دنبال تاثیر گذاری بر انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری ایران در ۸ تیر برای امتیاز گیری از ملت ایران باشند.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 4 =