مذاکرات وین

تارنمای شبکه خبری سی جی تی ان چین در مقاله ای پیرامون مذاکرات وین، نوشت برای جلوگیری از تشدید تنش‌ و حرکت رو به جلو در روند مذاکرات ایران و گروه ۱+۴، ابتدا آمریکا باید با لغو تحریم‌ها، گام اول را بردارد و زمینه را برای پیشرفت دیگر مسائل مورد بحث در مذاکرات، فراهم کند.

به گزارش پیام خانواده " مریم شاه" و "محمد عبدالباسط" دو کارشناس برجسته و تحلیل گر پاکستانی حوزه روابط بین الملل در مقاله ای مشترک تحت عنوان "آیا خروج آمریکا از توافق هسته ای یک خطای راهبردی بود؟" که در تارنمای شبکه خبری چینی سی جی تی اِن منتشر شده است، نوشتند: مذاکرات وین در مورد برنامه هسته ای ایران قرار است  بار دیگر ۲۷ دسامبر (دوشنبه هفته جاری) ازسرگرفته شود و نمایندگان چین،فرانسه، آلمان، روسیه، انگلیس و ایران در آن شرکت کنند.

قرار است در این نشست درباره مسیر پیش رو مربوط به برنامه جامع اقدام مشترک رایزنی هایی انجام شود.

این مقاله تاکید می کند: به رغم اینکه ایران پایبندی خود در قبال توافق برجام را حفظ کرده بود، دونالد ترامپ رئیس جمهوری وقت آمریکا در سال ۲۰۱۸ خروج واشنگتن از این توافق را اعلام کرد. تحت برجام، ایران توافق کرده بود که در ازای لغو تحریم‌ها، به بازرسان بین‌المللی اجازه بازرسی از مراکز هسته ای بدهد....اما آمریکا نه تنها این از این توافق کنار کشید بلکه تمامی تحریم ها را علیه ایران دوباره اعمال کرد.

در این مقاله آمده است: سازمان "انجمن کنترل تسلیحات" در آمریکا زمانیکه واشنگتن در سال ۲۰۱۸ از برجام خارج شد، به هیچ مدرک و شواهدی مبنی بر عدم پایبندی ایران نسبت به توافق هسته ای اشاره نکرد و این در حالی است که ایران حتی پس از گذشت یکسال از خروج آمریکا از برجام، همچنان به طور کامل پایبند به توافق هسته ای بود.

«پس از آن بود که ایران اعلام کرد به دلیل نقض برجام توسط آمریکا، در مسیر کاهش تعهداتش گام برمی دارد. اما به رغم اعلام کاهش تعهداتش، ایران همچنان عضو برجام ماند و اعلام کرد که اگر درخواست هایش در مورد لغو تحریم ها اجابت شود، به پایبندی کامل به برجام بازخواهد گشت.»

در ادامه این مطلب آمده است: همزمان با آغازدور جدید مذاکرات وین، ایران سه درخواست را پیش از اعلام ازسرگیری پایبندی کامل نسبت به برجام مطرح کرده است. اول اینکه آمریکا باید به اشتباهش در کنار رفتن از برجام اعتراف کند. دوم اینکه واشنگتن باید تمامی تحریم ها علیه ایران را بلافاصله لغو کند و سوم کاخ سفید باید تضمین دهد که هیچ دولت بعدی در آمریکا به طور یک جانبه از توافق هسته ای کنار نکشد.

در بخشی دیگر از این مقاله آمده است دولت بایدن از ابتدا توانایی احیای برجام را داشت اما به نظر می رسد که  اهداف آمریکا در این زمینه از همان روز اول واقعی و معتبر نبوده است.

دو تحلیل گر یاد شده در ادامه مطلب خود تاکید کرده اند: خروج آمریکا از برجام در سال ۲۰۱۸ که تحت فشار سنگین اسرائیل بود، به یک اشتباده استراتژیک مهم تبدیل شد که صلح و ثبات کل منطقه را در مخاطره قرار داد و اثبات کرد که این اقدام واشنگتن در مورد برجام نتیجه عکس داده و فقط موجب تقویت برنامه هسته ای ایران شده است.

این مقاله در پایان ضمن تاکید بر لزوم جلوگیری از تشدید تنش ها و ضرورت برداشتن شدن گام اول از سوی امریکا برای لغو تحریم ها علیه ایران، می افزاید: حال اگر مذاکرات وین ناکام بماند و امریکا و ایران نتوانند این مسئله را حل و فصل کنند، ممکن است شرایط به سمت جنگ پیش برود. برای جلوگیری از وقوع بحران و جنگی دیگر در منطقه، آمریکا باید گام اول را بردارد: تحریم ها را لغو کند تا ایران هم دوباره به تعهدات برجامی اش بازگردد و سطح غنی سازی اورانیوم را کاهش دهد.

«شاید در این مرحله از مذاکرات بازگشت امریکا به برجام انجام نشود اما از طریق مذاکرات سازنده میان کشورهایی که هنوز عضو برجام هستند، می توان گام های رو به جلو برداشت . همه ابزارهای ممکن باید در مذاکرات آتی به منظور جلوگیری از بروز بحرانی جدید به کار گرفته شود.»

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 3 =